Tüzük
OĞUZ ÇEPNİ BOYU DERNEKLERİ EĞİTİM ARAŞTIRMA DAYANIŞMA
KALKINDIRMA VE KÜLTÜR FEDERASYONU ANA TÜZÜĞÜ
Madde:1 - FEDERASYONUN ADI VE MERKEZİ
a) Federasyonun Adı " Oğuz Çepni Boyu Dernekleri Eğitim Araştırma Dayanışma Kalkındırma ve Kültür Federasyonu' dur.
b) Kısa Adı " ÇEPNİ - FED' dır.
c) Merkezi ‘İSTANBUL’dur.
KURULUŞ
Madde:2 – Kuruluş amaçları ve faaliyet alanları benzer olan ve “Kurucular” maddesinde adı geçen dernekler, amaçlarını gerçekleştirmek üzere üye sıfatıyla bir araya gelerek ‘’ Oğuz Çepni Boyu Dernekleri Eğitim, Araştırma Dayanışma Kalkındırma ve Kültür Federasyonu” adıyla bir dernekler federasyonu kurmuşlardır. Federasyonun Genel Merkezi İstanbul’dur. Federasyonun merkezinin bir başka İl’e nakli Genel Kurulun Salt çoğunluğunun kararıyla, çalışma faaliyetlerini sürdürdüğü ofisin adresinin değiştirilmesi, Yönetim Kurulu kararıyla mümkündür. Tüzük maddelerinde geçen federasyon sözcüğü “Oğuz Çepni Boyu Dernekleri Eğitim, Araştırma, Dayanışma, Kalkındırma ve Kültür Federasyonu” yerine kullanılmıştır. Federasyonun kısaltılmış adı” ÇEPNİ -Fed” dir. Tüzük içinde geçen Çepni kelimesi ile tüm Oğuz Çepni Boyu toplulukları ifade edilmektedir.
AMAÇ
Madde:3: Federasyonun amacı
a) Üye derneklerin tüzüğe uygun hizmet sunduğu üyelerinin; sosyal, kültürel, sanatsal ve ekonomik düzeylerini yükseltmek, bireylerin doğumla birlikte kazandıkları ve tabi oldukları resmi toplumsal sözleşme ile vatandaş olarak sahip oldukları her türlü hak ve özgürlüğe sahip çıkarak, bunların çağdaş normlara ulaşması yolunda çaba harcamaktır. Bu hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi noktasında, topluma yönelik bilgilendirici, eğitici faaliyetlerde bulunmak, daha gelişkin bir demokrasi ve toplum bilincinin oluşmasını ve güçlenmesini sağlamaktır. Küreselleşen dünyamızda, odağında İnsanın yer aldığının artık görülebildiği bir sistem içinde, yaşanan ve yaşanmak zorunda olan değişim ve dönüşümleri, geniş bir vizyonla kavrayarak, insanı ve insani değerleri, varoluşunun temeli yapmış bir toplumun, kendi geçmişinden getirdiği bu değerlerin ve yaşam ilkelerinin, çağdaş yorumuyla vazgeçilmez temel değerler ve ilkeler haline getirilmesi, yaşamımızda yol gösterici olabilmesini sağlamak için gerekenleri yapabilmek, ekolojik dengenin öneminin kabul edilmesi sonucunda doğanın korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi için çalışma ve girişimlerde bulunmak,
b) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Akraba Devletler toplulukları ve Dünya üzerinden yaşayan Oğuz Çepni Boyu ve Türkler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve korunması yönünde aktif çalışmalarda bulunmak, bu yöndeki her türlü sosyal, kültürel ekonomik, hukuki, kurumsal ve bürokratik tüm çalışmalara destek vermektir. Bu amaçla;
1-Federasyon bünyesinde, örgütsel, yazılı, görsel faaliyetlerde bulunmak, her türlü etkinliği organize etmek, kendi dışında yapılan bu yoldaki her türlü etkinliğe destek vermek ve katılmak,
2-Oğuz Çepni kültür ve değerlerinin derlenip, tanınmasını sağlamak, özenle korunup yaşatılacak değer ve yaşam ilkelerine sahip çıkarak uygulanabilirliği olmayanların dünde bırakılmasına katkı sağlamak,
3-Oğuz Çepni toplumunun, tüm diğer toplumlarla, insani boyutlu tüm alanlarda iş birliğine girmesini ve dostluk ilişkilerini geliştirmesini sağlamak. Oğuz Çepni halkının yaşadığı diğer ülkeler ve o ülkelerin toplumları ile Türkiye’miz ve insanlarımız arasında kültürel ekonomik ve hukuki alanlarda karşılıklı iyi ilişkiler kurup geliştirilmesine çalışmak,
4-İnsan hakları ve insani değerlerin uluslar üstü bir ortak norma ulaşması yönünde çaba sarf etmek, böylece üyelerine, topluma, yaşadıkları ülkeye ve insanlığa çok yönlü hizmetler sunmak,
5- Akraba Türk Devletleri ve Dünyadaki tüm Devletlerde yaşayan Oğuz Çepni Boyu İnsanlarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile iyi ilişkilerin geliştirilmesi ile ülkeler arasında ulaşımın doğrudan ve engelsiz sağlanması yönünde çalışmalarda bulunmaktır.
ÇALIŞMA İLKELERİ
Madde:4 – Federasyon, tüm çalışmalarında faaliyetlerini sürdürdüğü ülkenin Anayasasına, yasalara, uluslararası hukuka ve anlaşmalara, evrensel hukuk kurallarına ve insan haklarına bağlıdır. İnsan haklarının ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmesine katkıda bulunur. Dinsel veya etnik kimlik farkı gözetmeksizin, bireylerin ve toplumun demokratik hakları ve talepleri doğrultusunda örgütlü çaba göstererek, bu çaba içerisinde, toplumsal barışı ve faydayı gözetir, demokratik bilince ve kavrayışa katkı sunar. Bu amaçla kamu kuruluşları ve diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapar. Federasyon, kültür çeşitliliğinin, toplumdaki birlik ve beraberlik duygusunu pekiştiren bir zenginlik olduğunu kabul eder ve böyle anlayışları benimser. Bu bağlamda Federasyon, ülkeler arasında dostluk ve barış köprüsü oluşturulması, karşılıklı sosyal, kültürel ve ekonomik iş birliğinin geliştiği ölçüde, bu dostluk ilişkisinin güçleneceğine inanır. Federasyon, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Akraba Devletler ve diğer devletlerle ilişkileri bozacak, olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınır, bu tip davranışları sergileyenlere karşı durur.
Toplumlar arası ilişkileri geliştiren ya da olumlu yönde etkileyen her türlü girişimi destekler. Federasyon, faaliyet programlarındaki önceliklerin belirlenmesinde ve kararların alınmasında çoğulcu ve katılımcı niteliğiyle, üye derneklerin görüşleri doğrultusunda karar alır. Üye derneklerin, topluma faydalı olabilecek etkinlik ve önerilerini değerlendirmeye alır, bu önerileri bir plan program çerçevesinde projelendirerek uygulanmasını sağlar.
Bu bağlamda federasyon kendi amaç ve ilkeleri doğrultusunda bağımsız olup hiçbir siyasi parti, örgüt, hareket ve ideolojik yapılanmaya bağlı değildir.
ÇALIŞMA KONULARI
Madde:5 – Federasyon yukarıdaki yazılı amaç ve ilkeleri gerçekleştirmek için
a) Üye derneklere faaliyetleri konusunda yol gösterir, çalışmalarını teşvik eder, planlar ve dernekler arasındaki koordinasyonu sağlar.
b) Amaçları doğrultusunda faaliyetleri daha verimli yürütebilmek için bünyesinde çeşitli çalışma komisyonları kurar. Aynı amaçla yurtiçi ve yurtdışı yerleşim yerlerinde yönetim kurulu kararı ile temsilcilik açabilir. Amaçlarının gerçekleştirilebilmesi ve sorunların giderilebilmesi için resmi merciler nezdinde girişimlerde bulunur. Kamu kurum ve kuruluşlar ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler üretebilir, projelerde çalışabilir, etkinlik düzenleyebilir.
c) Yurtiçi ve yurtdışı genelinde örgütlenme faaliyetlerini planlar, yeni dernek kurulmasını teşvik eder ve federasyonun dernek sayısının arttırılması konusunda çalışmalar yapar, üye derneklerin eşgüdüm içerisinde faaliyet yürütebilmeleri için ihtiyaç duydukları her türlü hizmet ve yardım ünitesinin kurulması için çaba gösterir, bu konuda girişimlerde bulunur.
d) Üye derneklerin amaç dışı faaliyetlerde kullanılmasını önleyici tedbirler alır.
e) İnsan hakları ve özgürlüklerine saygılı, laik ve demokratik cumhuriyet ilkelerine ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne bağlı, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi savunan, her türlü işgal, ilhak, dinsel ve etnik ayrımcılığa karşı çıkarak ulusların kendi kaderini tayin hakkını savunmak ve aynı amaçlar doğrultusunda faaliyet yürüten kurumlarla iş birliği yapar.
f) T.C. vatandaşlarının oluşturduğu demokratik bir sivil toplum örgütü olarak, Akraba Devletler toplulukları ile sosyal, kültürel ekonomik ve hukuki ilişkilerde bulunur.
g) Düşüncede, sanatta, teknik, bilim, eğitim ve sağlık konularında araştırma ve uygulama merkezi kurar, yönetir ve işletir.
h) Federasyon, tüzüğünde belirtilen amaçlar doğrultusunda uluslararası faaliyette bulunur. Federasyonumuzun tüzüğündeki amaçlarla paralellik gösteren federasyon, konfederasyon, dernek, birlik, vakıf vb. kuruluşlarla bir araya gelerek iş birliği yapar, bilgi alış-verişinde bulunur, ortak projeler üreterek bunları hayata geçirir. Yine bu çerçevede, yurtdışında temsilcilik açabilir, yurtdışında dernek, birlik veya üst kuruluş kurabilir veya yurtdışında kurulmuş olan dernek, birlik ve kuruluşlara katılabilir.
Merkezi yurt dışında bulunan dernekleri Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uymak ve İçişleri Bakanlığı'nın onayını almak koşuluyla üyeliğe kabul edebilir.
Aynı amaçlara ulaşmak için faaliyet gösteren diğer derneklerle ve kuruluşlarla platformlar kurar, kurulmuş platformlara üye olabilir.
Tüzük amaçları doğrultusunda yasalara uygun şekilde uluslararası tüm kurumsal faaliyetlere katılır görüşmeler yapar, toplantılar düzenler.
ı) Radyo, televizyon, gazete, dergi, bülten, kitap, broşür gibi görsel ve her türlü süreli, süresiz yazılı yayın yayınlayabilir ve afiş asabilir.
i) Arşiv, dokümantasyon merkezi ve kütüphane oluşturabilir.
j) Federasyon amaçları doğrultusunda her türlü belgesel, kurgusal film çalışması, konferans, sempozyum, çalıştay ve panel düzenler, var olan organizasyonlara katılır, girişimleri destekler.
k) Bilimsel ve teknik çalışmalar, sergi, tiyatro, sportif etkinlikler, gezi gibi organizasyonlar gerçekleştirebilir.
l) Toplantı, miting, yürüyüş ve gösteriler düzenleyebilir, basına yönelik açıklamalarda bulunabilir veya basın bildirisi yayımlayabilir. İnternet ve elektronik ortamda tanıtım web sitesi açabilir. Üyeler arasında yemekli toplantılar, şenlik, kermes vb. etkinlikler organize edebilir. Her türlü hediyelik, tanıtıcı ve eğitici eşyalar satın alıp veya imal ettirip dağıtabilir, satabilir.
m) Federasyon amaçlarının gerçekleşmesine yönelik çalışmaları teşvik etmek amacıyla ödüllü ya da ödülsüz yarışmalar düzenleyebilir. Bilimsel ve teknik konularda uzmanlaşmış kişilerden çalışma grupları, federasyon komisyonları oluşturarak, bilimsel ve teknik araştırmalarda bulunur, bu araştırmaların sonuçlarını yayınlar.
n) Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından oluşturulan Kurul, Komisyon ve Çalışma Gruplarına katılmak, temsilci bulundurmak, görüş ve öneriler bildirmek suretiyle katkıda bulunur.
o) Federasyon amaç ve faaliyetleri çerçevesinde, misafirhane, pansiyon, lokal, spor, kültür ve sanat-düşünce kulüpleri ve vakıflar kurar, gerektiğinde iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurar ve işletir.
p) Eğitimde doğan maddi ve manevi engellerin kaldırılması için okul, dershane, kütüphane, meslek edindirme kursları vb. kurslar açar ve çalıştırır.
r) Eğitim alan öğrenciler için burs organizasyonu yapar. Yurt içinde veya yurt dışında eğitim alan yerli veya yabancı öğrencilere burs verir.
s) Kurban organizasyonu yapar ve kurban yardımı alır. Bu yardımları yurt içinde ve yurt dışında muhtaç olan kurum ve kişiler ulaştırır.
t) Her türlü nakdi ve ayni bağış toplar ve bağışta bulunur. Yardım Toplama Kanunu ve gerekli izinler alınmak şartıyla Tüzük hükümlerine uygun olarak derneklerden, bağış ve yardım alır; bağış ve yardımda bulunur.
u) Federasyon üyelerinin sportif ve kültürel gelişimi için kamp kurar, yurtiçi ve yurt dışında her türlü geziler düzenler.
ü) Yerleşim yeri ile amaç ve çalışma konuları için gerekli arsa, bina, kamp, kulüp, lokal, sosyal tesisler gibi taşınmaz malları satın alır, kiralar, kiraya verir, bu amaçla her türlü inşaat yaptırır; taşınır mallar, menkul değerler ve haklar alır ve satar.
v) Genel sağlık, eğitim, temizlik, ağaç dikme vb. kampanyalar düzenler.
y) Federasyon, amaçları doğrultusunda yukarıda yazılı faaliyetler gerçekleştirirken kendisine üye derneklere daima yardımcı olur.
z) Aynı amacı güden federasyonlarla bir araya gelerek konfederasyon oluşturabilir. Kurulmuş konfederasyonlara katılabilir.
ÜYELİK
Madde:6 – Üyelik ve Koşulları; Federasyonun amaç ve çalışma ilkelerini benimseyen derneklerin her biri federasyona kurucu üye olabileceği gibi sonradan da üye olarak katılabilir. Federasyona kurucu üye olmak ya da sonradan katılmak için dernek genel kurulunda bu doğrultuda karar alınmış ve yönetim kuruluna yetki verilmiş olması gerekir. Kurucu üye olmak isteyen derneklerin yönetim kurullarından yetki alan temsilcileri, genel kurul kararlarını ibraz
ederek federasyon tüzüğünü kuruluş anında imzalayacaklardır. Kurucuların imzaları tamamlandıktan sonra federasyon merkezinin bulunduğu yerdeki en büyük mülki amire imzalanmış tüzük ve eklerinin teslimiyle federasyon kurulmuş olur. Federasyona sonradan üye olmak isteyen derneklerin Üyelik başvurusu, federasyon yönetim kurulu başkanlığına verilecek bir dilekçeyle yapılır.
Yönetim kurulu bu başvuruyu inceler ve en geç otuz (30) gün içerisinde ilk toplantıda üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlar ve sonucu yazılı olarak onbeş (15) gün içinde başvuru sahibi derneğe bildirir. Başvurusu kabul edilen derneğin üyelik defterine kaydı yapılır. Üyeliği kesinleşen dernek, federasyonun ana tüzüğünü kabul etmiş sayılır.
Merkezi yurt dışında bulunan derneklerin üyelik talebinde bulunmaları halinde, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak ve İçişleri Bakanlığı'nın onayının alınması koşuluyla üyelik talebi tüzük hükümlerine göre kabul edilir. Federasyona üye olan dernekler tüzel kişiliklerini ve mal varlıklarını korurlar. Üye dernekler federasyon tüzüğünde belirtilen amaç ve ilkelere ters düşmemek kaydı ile kendi tüzüklerinde kayıtlı çalışmaları serbestçe yapabilirler.
ÜYELİK ÇEŞİTLERİ
Madde:7 – Federasyona iki şekilde üye olunabilmektedir.
a) Asıl Üyelik: Federasyon tüzük hükümleri uyarınca üyeliğe kabul edilmiş derneklerdir.
b) Onursal Üyelik: Federasyonun amaçlarına ve hizmet felsefesine üstün destek ve önemli katkılar sağlamış, Federasyon’un gelişmesi için çaba sarf etmiş, yol gösterici rol oynamış, ancak 5253 sayılı Dernekler Yasası hükümleri uyarınca Federasyona üye olamayan kurum ve kuruluşlara bir teşekkür ve dostluk ifadesi olarak Federasyon Genel Kurulu kararı ile tanınmış bir unvandır. Onursal Üyeler Genel Kurul toplantılarına katılabilirler, bu temsilciler oy kullanamazlar. Onursal üyelerden aidat alınmaz.
MADDE:8: ÜYELERİN HAK VE GÖREVLERİ
a) Federasyona üye dernekler eşit haklara sahiptir. Her üye dernek, federasyon tüzüğünde yazıldığı şekilde ve sayıda kendi genel kurullarında belirlediği delegelerin, federasyon genel kuruluna katılma, oy kullanma, organlara ve komisyonlara seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Delegeler oylarını bizzat kullanırlar; Üye bir derneği ilgilendiren hukuki işlem veya uyuşmazlık konusu oylanırken o üye dernek delegeleri oy kullanamaz. Eşitlik olması halinde üye dernek lehine karar alınır.
b) Federasyona Üye dernekler, federasyonun amacına ve ilkelerine aykırı davranışlarda bulunamazlar.
c) Federasyona üye dernekler, federasyonun amaç ve ilkelerine uygun yapacağı ve yaptığı faaliyetlerle ilişkin çalışmalarını Federasyon Yürütme Kuruluna düzenli bir rapor şeklinde bildirir.
d) Üye dernek gerçekleştireceği her olağan ya da olağanüstü genel kurul toplantısına Federasyon Yönetim Kurulu’ndan bir üyeyi gözlemci olarak davet eder. Her üye dernek, federasyon tüzüğünde yazıldığı şekilde ve sayıda kendi genel kurullarında belirlediği delegelerin listesi ile iletişim bilgilerini gecikmeksizin Federasyon'a bildirir. Genel Kurul toplantısından önce Bildirim yapılmadığı taktirde federasyon genel kurulunda o üye derneğin delegeleri oy kullanamaz.
e) Üye dernekler, Federasyona başvuruda bulunduğu yönetim tüzük ve derneğe ait iletişim bilgilerinde meydana gelen değişikliği en geç bir ay içinde Federasyonuna bildirir. Üye dernekler kendi genel kurullarının ilan edilmesinden hemen sonra güncellenmiş üye listelerini ve iletişim bilgilerini federasyona bildirir. Üye dernekler yapmış oldukları Genel Kuruldan sonra Genel Kurul Tutanağının bir suretini 30 gün içerisinde federasyona bildirir.
f) Derneklerin federasyona üyelik aidatı, federasyon genel kurul kararı ile belirlenir ve bu miktar artar veya azalır.
g) Federasyona üye olan dernekler, tüzükte belirlenen aidatlarını düzenli bir biçimde öder, yükümlülüklerini yerine getirmeyen derneklerin borçları genel hükümlere göre tahsil edilir.
h) Üye dernekler, federasyona yardım ve bağış yapabilir.
ı) Federasyon üyeliğinden çıkan veya çıkarılan üye dernekler, üye kayıt defterinden silinirler ve federasyonun mal varlığı üzerinde hak talebinde bulunamazlar.
i) Üyelikten çıkan veya çıkarılan dernekler ilişik kesme tarihine kadar ki her türlü mali yükümlülüklerinin tamamını ödemekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen derneklerin borçları genel hükümlere göre tahsil edilir.
j) Federasyon çalışmalarına ve toplantılarına katılmayarak görev almaktan kaçınan, verilen görevleri yapmayan, federasyonun amaçlarına ve hizmet felsefesine ilgisiz kalmak suretiyle federasyon hedeflerine ulaşılmasını engelleyen üyeler yönetim kurulu kararıyla üyelikten çıkarılabilir. Çıkarılma kararı yazılı ve sözlü savunma hakkı tanınmadan verilmez. Genel kurul kararı kesindir.
k) Yazılı ihtara rağmen 3 ay içinde aidat borcunun ödenmemesi, üyeliğe ilişkin yasal engellerin doğması veya üyeliğe ilişkin yasal koşulların yitirilmesi ile üyelik düşer. Üyeliğin düştüğünün tespitine dair Yönetim Kurulu karar alır. Bu karara, genel kurulda incelenmek üzere itiraz edilebilir. Genel kurul kararı kesindir.
ÜYELİĞİN YİTİRİLMESİ
Madde:9 –Federasyon üyeliği üç şekilde sona erer a) Üyelik için, Dernekler Kanunu ve Medeni Kanun da aranılan nitelikleri sonradan kaybeden veya Dernekler Yasasında belirtilen yasak faaliyetlerde bulunan üye derneğin üyeliği kendiliğinden sona erer.
b) Üye Dernek kendi genel kurulunda, dernek tüzüğünde belirlendiği şekilde alacağı federasyondan ayrılma kararını federasyona yönetim kuruluna ibrazla Federasyon üyeliğinden ayrılabilir. Üyelikten ayrılma üyelerin federasyona olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
c) Federasyonun amaçlarına ve temel ilkelerine aykırı davranışta bulunan üye dernek, Yönetim Kurulu tarafından üyelikten çıkarılabilir. Bu halde tüzüğün 8k maddesi uygulanır.
ORGANLAR
Madde:10 – Federasyonun Organları
A) Zorunlu Organlar
1) Genel Kurul,
2) Yönetim Kurulu,
3) Denetleme Kurulu,
B) Tali Organlar (ihtiyari nitelikte olup genel kurulda uygun görülmesi halinde seçilir)
4) Başkanlar Kurulu,
5) Danışma Kurulu
6) Onur Kurulu
Bu organlar dışında, genel kurulun vereceği karar ile çeşitli çalışma grupları ve komisyonlar oluşturulabilir. Ancak bu birimlere yukarıda yazılı zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.
GENEL KURUL
MADDE 11- GENEL KURUL KURULUŞ VE TOPLANMA ŞEKLİ
Genel Kurul, federasyonun en yetkili organıdır. Üç yılda bir Mayıs ayında toplanır. Üye dernekler 12 delege ile temsil edilir.
Dernekler genel kurulda eşit üye sayısı ile temsil edilir.
Üye dernek, federasyonda kendisini temsil eden delegelerin genel kurul kararı ile değişiklik olması veya delegenin istifa etmesi halinde, delegeliğinin düşmesine ve yerine yenisinin seçilmesine karar verme hakkına sahip olup, üye derneğin delegeliğinin düştüğünü yazılı olarak federasyona bildirdiği takdirde, bildirilen delegenin federasyondaki delegeliği derhal sona erecektir. Delegeliği sona eren kişi Federasyon zorunlu organlarında görev alıyor ise burdaki görevleri de sona ermiş olur. Federasyon organlarında görevi sona eren delegenin yerine, kişinin bulunduğu organdaki yedek üyelerden herhangi birisi çekilir. Genel Kurul federasyonun en yüksek karar organıdır.
Yönetim ve Denetim Kurullarının gerekli gördüğü hallerde, Genel kurul delegelerinin beşte birinin aynı konu için yazılı isteği üzerine “olağanüstü” toplantı yapabilir.
Federasyona ödenti borcu bulunan dernekler, genel kurul toplantısının ilan edilip duyurulmasının akabinde, toplantının 5 gün öncesine kadar borcunu ödememesi halinde, toplantıya katılma ve oy kullanma hakkını kaybetmiş sayılır. Hazirun listesinin son halide de böylelikle oluşturulur. Bu durumda Madde 8/3 hükümleri uygulanabilir.
Toplantıya 5 günden az kaldığı tarihte üye borcu ödenmek istenirse, bu ödeme kabul edilir ancak buna rağmen genel kurula katılamaz, oy kullanılamaz, zorunlu organlara aday olunamaz. Ödenti borcunu genel kurul toplantısının 5 gün öncesine kadar ödeyen derneklerin delegeleri, toplantı için hazırlanan hazirun listesine eklenir. Üye ödentilerinin ödenmesiyle birlikte, genel kuruldan 5 gün öncesinde kesin hesap raporu oluşturulmuş olunur.
GENEL KURULUN TOPLANMASI VE ÇAĞRI
Madde:12 – Federasyon Genel kurul toplantısı iki şekilde olur.
1) Olağan toplantı: Olağan Genel Kurul toplantısının üç yılda bir Mayıs ayında yapılması zorunludur. Genel kurul, Yönetim Kurulunun çağrısı ile toplanır.
2) Olağanüstü toplantı: Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurullarından birinin gerekli gördüğü hallerde veya oy kullanma hakkına sahip toplam delege sayısının beşte birinin yazılı isteği üzerine, Yönetim Kurulunca genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa, üye derneklerden biri, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne üç Yönetim Kurulu üyesini Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirmesi için başvurur. Yönetim Kurulu, Federasyon tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeleri, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi belirten duyuru yazısını, en az bir gazete de veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek veya yazılı olarak bildirilmek veya üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağırır. Bu çağrı da çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının günü, saati ve hangi yerde yapılacağı da belirtilir.
İlk toplantı ile ikinci toplantı Arasındaki süre yedi (7) günden az, altmış (60) günden fazla olamaz. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebi dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı (6) ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
MADDE 13-ÇAĞRI USULÜ
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanmaması sebebiyle toplantı yapılmazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir.
İlk
toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az,
altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanmaması
sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum
geri bırakma sebepleri de belirtmek suretiyle, ilk toplantı için
yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci
toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay
içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci
fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılmaz.
MADDE 14-TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI
Genel Kurul, toplantıya katılma hakkı bulunan delegelerin salt çoğunluğu katılmasıyla toplanır. Tüzükte değişiklik yapılmasına ya da federasyonun feshine karar verilelmesi halinde ise 2/3 çoğunluk aranır. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ancak ikinci toplantıya katılan delege sayısı Yönetim, Denetim Kurulu asıl üye sayısının iki katından az olamaz.
MADDE 15-TOPLANTI USULÜ
Genel kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir.
Delegeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve delege olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan delegelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Ancak oy pusulalarında federasyonum mührü bulunması zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel Kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her delegenin bir oy hakkı vardır; delege oyunu bizzat kendisi kullanmak zorundadır.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korumasından ve yeni seçilen yönetimin kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanunun 75′inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kuruluna verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir.
MADDE 16-TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan delegelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Genel Kurul, yönetimi, denetim ve disiplin kurulu toplantılarında gündem ve amaç dışı konular ile kişisel veya siyasal konular konuşulmaz ve tartışılmaz.
MADDE 17-GENEL KURULDA KARAR ALMA VE OY VERME YÖNTEMİ
Federasyon organlarının seçimi gizli oy açık sayım ve döküm ile yapılır. Tüzük değişikliği ve fesih dışındaki kararlar katılan delegelerin salt çoğunluğu ile alınır. Eşitlik halinde yeni oylama yapılır. Tüzük değişikliği ve federasyonun feshi konusu, toplantıya katılan delegenin 2/3 sinin kararıyla alınır.
MADDE 18- OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI
Olağan üstü genel kurul, Olağan genel kurul toplantısına kadar beklenilmesinin mümkün olmayacak ya da bir an önce görüşülmesinde yarar sağlayacak önemli ve zorunlu konularda, aşağıda gösterilen başvuru ve kararlar uyarınca yönetim kurulu tarafından en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır.
1. Federasyon asıl delegelerinin (1/5)’inin yazılı ve imzalı başvurusu (burada üye derneğin aidat borcuna bakılmaksızın tüm delege sayısı hesap edilir)
2.Yönetim kurulunun, gerek gördüğü konularda alacağı karar,
3.Denetleme kurulunun Federasyon hesap işlemleri ile bütçe konusunda alacağı oy birliği kararı,
4.Yönetim kurulunun, isteğe rağmen genel kurulu toplantıya çağırmaması halinde üyelerden birinin başvurusu üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirmesi halinde,
5.Federasyonun feshi konusunu görüşmek üzere,
6.Federasyon tüzüğünde değişiklikler yapmak üzere,
7. Olağanüstü genel kurul toplantısı, olağan genel kurul toplantısındaki yöntem ve ilkelerine göre yapılır.
MADDE 19- GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
Genel kurul federasyonun en yetkili organı olup başlıca görevleri şunlardır.
1. Yönetim, denetleme ve disiplin kurullarının raporlarını inceleyip karara bağlamak.
2. Yönetim kurulunun hazırladığı bütçeyi olduğu gibi yada değiştirerek kabul etmek.
3. Federasyon yönetim, denetleme ve disiplin kurullarının asıl ve yedek üyelerini seçmek.
4. Uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapılmasında yarar görülen, aynı amaçlı kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılmasına karar vermek.
5. Federasyon amaçlarının gerçekleşmesi için gerekli görülen taşınmaz malların satın alınması, kiralanması, işletilmesi, var olan taşınmaz malların satılması, personele verilecek ücret yolluk ve sosyal hakların belirlenmesi ve saptanması yönünde karar almak ve Yönetim Kuruluna bu doğrultuda yetki vermek.
6. Federasyonun feshine karar vermek.
8. Uluslararası faaliyetler sırasında görev alacak delegelerin ya da teknik heyetin tespiti için yönetim kuruluna yetki vermek.
9. Yönetim Kurulu görevleri içinde alınan kararlara karşı yapılacak itirazları inceleyip karara bağlamak.
10.Federasyon tüzüğünü değiştirmek,
11. Federasyona dönem içerisinde üye olma amacıyla yazı ile başvuran dernekler hakkında üyeliği kabul etme ya da red etme konusunda karar vermek.
12.Mevzuata ve federasyon tüzüğünde genel kurulca belirtilen diğer görevleri yerine getirmek.
13. Aynı amaçlı federasyonlar ile konfederasyonlar kurmak veya kurulmuş konfederasyonlara üye olmaya karar vermek.
YÖNETİM KURULUNUN OLUŞUMU, GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Madde:20 – Yönetim kurulunun oluşumu; Yönetim kurulu; Genel Kurul tarafından Federasyona bağlı dernek üyeleri arasından üç (3) yıl için seçilir, Elli bir (51) asil ve yirmi beş (25) yedek üyeden olmak üzere oluşturulur. Yönetim Kurulu’nun ilk toplantısında; aralarından bir (1) Yönetim Kurulu Başkanı (Genel Başkan olarak adlandırılacaktır), Dört (4) Genel başkan vekili, bir (1) Genel Sekreter, Genel başkan tarafından belirlenen yedi (7) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, bir (1) Genel Mali Sekreter (sayman), bir (1) Basın ve Halkla ilişkiler Sekreteri, bir (1) Teşkilatlanma Sekreteri, bir (1) Bilim ve Eğitim Sekreteri, bir (1) Kültürel ve Sosyal Faaliyetler Sekreteri, yedi (7) Bölgesel temsilci başkanı (1) Balkanlar temsilci başkanı (1) Avrupa temsilci başkanı (1) Türk Cumhuriyetleri temsilci başkanı seçilerek iş bölümü yapılır. Seçilen üyeler, kurul üyelerinin üçte birinin yazılı önerisi ve üye tam sayısının 2/3 nün güvensizlik oyuyla görevden uzaklaştırılabilir. Genel Başkan tarafından seçilen Federasyon Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları, Federasyon Genel Başkan Yardımcılarıdır. Genel Başkanın yokluğunda, Genel Başkan Vekili ona vekalet eder. Genel Başkan yardımcıları, Bölgesel Başkanlar Genel Başkan tarafından görevlerinden alınabilir. Görev, yetki ve sorumluluklar ile toplanma usulleri yönetmelikle belirlenir Federasyon Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları, Federasyon Genel Başkan Yardımcılarıdır.
Yönetim Kurulu‘nun başlıca görevleri;
a) Federasyon Genel Başkanını seçmek ve görev dağılımında bulunmak.
b) Federasyonu; kanun, tüzük, yönetmelik ve genel kurul kararları doğrultusunda yönetmek, Genel Kurul Kararlarının ivedilikle uygulanmasını sağlamak.
c) Federasyona üye olmak isteyen derneklerin yazılı taleplerini görüşüp karara bağlamak veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.
d) Federasyonun yıllık çalışma planı ve programı ile bütçesini görüşerek karara bağlamak,
e) Federasyonun çalışmaları, kurul ve komisyonlar ile ilgili Yönetmelikler ve talimatnameler hazırlatmak ve Başkanlar Kurulu ile birlikte görüşerek yürürlüğe koymak,
f) Üye derneklerin çalışmaları ile ilgili raporları değerlendirmek, bütçe olanakları içerisinde yapılacak yardımları saptamak, planlanan faaliyetler ve alınan kararlar konusunda üye dernekleri yazılı olarak bilgilendirmek,
g) Çeşitli uzmanlık komisyonları ve çalışma grupları oluşturmak, gerektiğinde yurtiçi ve yurtdışı yerleşim yerlerinde temsilcilikler açılmasına karar vermek.
h) Lokal, yurt, pansiyon, çocuk bakım yuvası, anaokulu, temel eğitim okulu, huzurevi, spor salonu, dinlenme ve kamp tesislerinin açılmasına karar vermek,
ı) Federasyonun gelir gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel kurula sunmak. Genel kurulda kabul edilen bütçenin uygulanmasını sağlamak
i) Kültürel etkinliklerde üye dernekler arasında koordinasyonu ve yardımlaşmayı sağlamak,
j) Danışma ve Onur Kurulunca önerilecek geçici veya kesin çıkarma cezalarını, Başkanlar Kurulunun görüşünü almak sureti ile görüşüp karara bağlamak,
l) Federasyonun rutin işlerin yerine getirilmesi ve aktüel gelişmeleri takip ederek daha etkin çalışmasının sağlanması amacıyla kurul üyeleri arasından yeterli sayıda kişinin, genel başkan, genel başkan yardımcısı veya genel sekreter başkanlığında katılımı ile aktif çalışma gurubu oluşturmak.
m) Amaç ve çalışma konuları ile ilgili olarak üye derneklerin, önerilerini değerlendirmek ve Başkanlar Kurulu’nun görüşlerini almak suretiyle program tasarıları hazırlamak ve uygulamak, Üye dernekleri temsil eden delegelerle federasyon yönetim döneminde en az bir kez toplantı yaparak faaliyetler konusunda bilgilendirmek karşılıklı önerileri değerlendirmek delegelere soru sorma cevap alma ve eleştiri fırsatı verilmesi suretiyle yönetim kurulu çalışmalarına hız kazandırmak.
n) Federasyonda çalıştırılacak personeli seçip işe almak, bunların ücretlerini ve çalışma koşullarını belirlemek, iş sözleşmeleri yapmak,
o) Yurt içindeki ve yurt dışındaki toplantılara ve inceleme gezilerine görevli veya temsilciler göndermek, kamu kuruluşları ve diğer sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan, federasyonun amaç ve çalışma ilkelerine uygun Kurul, Komisyon ve Çalışma Gruplarına katılmak, temsilci göndermek veya önerilerle katkıda bulunmak,
p) Federasyon adına sözleşmeler imzalamak, dava açmak veya açılacak davaları savunmak, gerektiğinde avukata vekâlet vermek,
r) Kurs, seminer, konferans, tartışmalı toplantılar, piyango çekilişi, balo, gezi ve konserler düzenlemek,
s) Çepni kültürü ile ilgili belgelerin derleneceği kitaplık ve arşivler oluşturmak, kitap, dergi, gazete, bülten, CD gibi yayınlar yapmak,
t) Dil, bilgisayar ve beceri kursları açmak,
u) Folklor ve sanat çalışmaları yapmak, gösteriler, sergiler ve kültür geceleri düzenlemek,
v) Üye derneklerden gelen öneriler doğrultusunda yıllık çalışma plan ve programları hazırlamak ve uygulamak,
y) Gerektiğinde, bu maddenin (n) ve (p) bentlerindeki iş sözleşmeleri yapma, sözleşme imzalama, dava açma ve avukata vekâlet verme konularında Genel Başkanla birlikte bir yönetim kurulu üyesine yetki vermek,
z) Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
Federasyon Yönetim Kurulu en az ayda bir kez olmak üzere Genel Başkanın veya yetki vereceği Genel Başkan vekil veya Yardımcılarından birisinin başkanlığında genel merkezde önceden belirlenmiş gün ve saatte çağrı yapılmaksızın her ay olağan olarak toplanır. Toplantı günü ve saati ilk Yönetim Kurulu toplantısında belirlenir. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Eşitlik halinde Başkanın oyu çoğunluğu belirler. Yönetim Kurulu Toplantısı elektronik ortamda yapılabilir. Yönetim Kurulu toplantısına elektronik ortamda katılım sağlanabilir. Usul ve esaslar yasa ve yönetmelik hükümlerince belirlenir. Toplantılara başkanlar kurulunun üyeleri katılabilir, görüşlerini açıklayabilir, önerilerde bulunabilir, ancak oy kullanamazlar. Yönetim kurulunda asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre Yönetim Kurulu kararı ile yedek üyelerden birinin göreve çağrılması zorunludur.
FEDERASYON YÖNETİM KURULU BAŞKANI’NIN SEÇİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Madde:21 – Federasyon Yönetim Kurulu Başkanı, Federasyon Genel Başkanı’dır. Yönetim kurulu üyeleri kendi içlerinden birini Yönetim Kurulu Başkanı olarak gizli oy açık sayım ilkesine göre seçer. Yönetim Kurulu Başkanı yurt içinde ve yurt dışında federasyonun tüzel kişiliğini, Yönetim Kurulu adına temsil eder.
a) Yönetim Kuruluna, Başkanlar Kuruluna ve oluşturulan bütün komisyonlara başkanlık eder ya da yardımcılarından birisini görevlendirir.
b) Federasyon adına basın toplantıları ve basın açıklamaları yapar veya basın müşaviri kanalıyla yaptırır. Verdiği demeçlerden Genel Başkan sorumludur.
c) Genel sekreterle birlikte tüm yazışma evrakını, genel mali sekreterle birlikte (sayman) tüm muhasebe ve yazışma evrakını imzalar. Üye derneklere ait dosyaların tamamlanmasını, yazışmaları mali işlemlere ait kayıt ve bildirimleri denetler. Gerektiğinde yetkilerinden bir bölümünü Genel Başkan Yardımcılarına devredebilir.
d) Federasyon adına yayın organlarının sahibidir.
e) Denetleme Kurulu, Danışma ve Onur Kurulu raporları ile komisyon raporlarını, yetkilerine göre ilk Yönetim Kurulu toplantısına veya Başkanlar Kuruluna sunar ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlar,
f) Hizmetlerin en iyi şekilde yürütülmesi için görev dağılımı yapar ve eşgüdümü sağlar. Genel Başkanlığın herhangi bir nedenle boşalması halinde Genel Başkan Vekili görev yapar. Federasyonun olağan genel kurul tarihine altı (6) aydan daha az bir zaman kalmış ise, Yönetim Kurulu Genel Başkan Vekili Vekil olarak Genel Kurula kadar görevde kalır. Federasyonun olağan genel kurul tarihine altı (6) aydan fazla zaman kalmış ise, federasyon Yönetim Kurulu yeni Genel Başkanını seçmek üzere en geç üç (3) ay içinde ayrıca toplanır ve kendi içlerinden birini Yönetim Kurulu Başkanı seçer. Seçilen Yönetim Kurulu Başkanı Federasyonun Yeni Genel Başkanıdır.
g) Federasyon Genel Başkanı (Federasyon Yönetim Kurulu Başkanı), Federasyon başkanlığına üst üstte üç (3) dönem seçilebilir.
DENETLEME KURULU’NUN OLUŞUMU, GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Madde:22 -Denetleme Kurulu, genel kurulca seçilen beş (5) asil ve üç (3) yedek üyeden oluşur. Genel kuruldan sonra yapacağı ilk toplantıda bir (1) başkanını ve bir (1) sekreter üyeyi seçer. Asil üyeliklerde boşalma olması halinde yedek üyeler sırası ile çağrılarak kurul tamamlanır. Federasyonun iç denetimi Denetleme Kurulu tarafından yapılır. Denetleme Kurulu, bir yılı geçmeyen aralıklarla Federasyon çalışmalarını denetler. Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu’nun istediği her türlü bilgi ve belgeyi vermek zorundadır. Denetleme, Federasyon merkezinde yapılır. Federasyona ait belgeler dışarıya çıkartılamaz. Denetleme Kurulu, federasyon çalışmalarının yasa ve tüzük hükümlerine ve genel kurul kararlarına uygunluğunu, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, harcamaların muhasebe usullerine göre yapılıp yapılmadığını, yerinde kullanılıp kullanılmadığını denetler. Bu konularda Yönetim Kuruluna yardımcı olur ve yol gösterir. Gerektiğinde kurul toplantılarına katılır. Denetleme sonuçlarını rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplanıldığında genel kurula sunar. Denetim Kurulu, gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.
BAŞKANLAR, DANIŞMA VE ONUR KURULU’NUN OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİ
Madde:23 – Başkanlar, Danışma ve Onur Kurulu, Sivil Toplum Kuruluşlarımızı (STK) temsil etmiş veya STK konusunda tecrübe ve bilgi ve deneyim sahibi olan ayrıca toplumda sevgi ve saygı kazanmış, toplumu kucaklayıcı kimliğiyle, sosyal, kültürel, siyasal vb. tüm toplumsal sorunlarımızda danışılabilir, yol açıcı, görüş geliştirici, katkıları olabilecek federasyona bağlı dernek delegeleri arasından Genel Kurulca belirlenecek sayıda seçilir. Kurul, Yönetimin icraatını kısıtlayıcı ya da sınırlayıcı değil, destekleyici, diyalog içinde geliştirici bir işlev görür.
Başkanlar, Danışma ve Onur Kurulu, federasyonun faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla yönetim kuruluna tavsiye niteliğinde görüş sunar. Karar alma ve uygulama yetkileri yoktur.
BAŞKANLAR KURULUNUN OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİ
Madde:24 – Başkanlar Kurulu bir danışma kuruludur. Başkanlar Kurulu; Federasyon Genel Başkanı ve üye derneklerin başkanlarından (delege olarak seçilmişlerse) oluşur. Genel Başkanın yokluğunda başkanlar kuruluna genel başkanın görevlendireceği bir genel başkan vekili başkanlık eder. Üye dernek başkanları mazeretleri nedeniyle katılamamaları halinde, dernek başkanının yazılı olarak görevlendireceği başkan yardımcıları ya da sekreter üye derneği temsilen katılabilir. Başkanlar Kurulu; Genel Başkanın çağrısı üzerine en az 6 ayda bir toplanır. Çağrılı olarak her zaman toplanılabilir. Başkanlar kurulu toplantılarına, gündem konularıyla ilgilerine göre, Genel Başkanın çağrısı üzerine Federasyon Yönetim Kurulu, Denetleme kurulu ve Danışma ve Onur kurulu üyeleri de katılabilirler.
Başkanlar Kurulu’nda;
a) Genel Başkan veya Yönetim Kurulunca incelenmesi ve araştırılması istenen konular görüşülür, oluşturulan görüşler tavsiye kararı olarak iletilir.
b) Tüzüğün uygulanmasını sağlamak için hazırlanan yönetmelik taslakları incelenir, kurulun görüşleriyle birlikte Yönetim Kuruluna sevk edilir,
c) Derneklerin ortak ve benzer sorunlarının çözüm yolları, bölgesel, yurt içi ve yurt dışı iş birliği ve dernekler arası ilişkilerin geliştirilmesi doğrultusunda alınacak önlemler ve izlenmesi gereken yol ve yöntemleri belirler.
e) Federasyonun amaç ve ilkelerinin en üst düzeyde gerçekleşmesi ve bu konuda çıkacak engellerin aşılması için düşünce üretir. Federasyon tarafından oluşturulan çalışma gruplarınca yapılan inceleme ve araştırma raporlarını tartışıp, uygulama plan ve projeleri haline dönüştürür. Federasyon merkezi ve üye dernekler arasında düşünce iletişimi konusunda Başkanlar Kurulu, yol gösterir, çalışmaların yaygın ve etkin bir biçimde yürütülmesine yardımcı ve destek olur.
f) Başkanlar kurulunun üyeleri Federasyon Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir, görüşlerini açıklayabilir, önerilerde bulunabilir, ancak oy kullanamazlar. Başkanlar Kurulu’nun dışarıda federasyonu temsil yetkisi yoktur ve Yönetim Kuruluna destek amaçlı çalışır.
KONFEDERASYON ÜYELİĞİ,
Madde:25 – Federasyon, amaçları benzer olan en az üç (3) adet Dernekler Federasyonu ile bir araya gelerek Konfederasyon kurabileceği gibi, aynı amaçlarla kurulmuş bir Konfederasyona üye olarak katılabilir. Konfederasyona, kurucu üye veya kurulmuş olan Konfederasyona üye olabilmek için Federasyon Genel Kurul kararı gerekmektedir. Gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan delegelerin salt çoğunluğu ile alınır. Karar oylaması açık olarak yapılır. Federasyonu, Konfederasyonda temsil edecek delegeleri federasyon genel kurulunda seçilir ve seçilecek delege sayısı konfederasyon tüzük hükümlerine göre belirlenir.
ULUSLARARASI KURULUŞ ÜYELİĞİ
Madde:26- Federasyon, tüzüğünde belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere, uluslararası faaliyette bulunabilir, uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapabilir, yurtdışı kuruluşlara ve birliklere kurucu veya sonradan üye olabilir veya üyelikten çekilebilir. Yurt dışında temsilcilik açabilir.
Uluslararası kuruluşlara kurucu veya sonradan üye olması veya üyelikten çekilmesi, federasyon genel kurul kararı ve Genel Kurul üyelerinin sayısının salt çoğunluğu aranır.
GELİRLER
Madde:27 – Federasyonun başlıca gelirleri şunlardır:
a) Üye dernek ödentileri,
b) Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar
c) Düzenleyeceği etkinliklerden sağlanacak gelirler,
d) Taşınır ve taşınmaz malların işletilmesinden ve kiraya verilmesinden elde edilecek gelirler, yayın gelirleri,
e) Bankalardaki mevduat faizleri, repo, tahvil, hazine bonosu gelirleri,
f) Proje karşılığı gelirler,
g) Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar
h) Diğer gelirler,
ÜYE DERNEK ÖDENTİLERİ
Madde:28 -Federasyon, üye derneklerden iki tür ödenti tahsil eder.
a) Giriş ödentisi: Kurucu üyeler ve Federasyona üye olan derneklerden bir defaya
mahsus olmak üzere Bin (1000) TL Federasyona katılım payı ücreti alınır.
Giriş ödentisi Genel Kurulda belirlenir
b) Aidatlar: Üye dernek aidatları delege sayılarına göre hesaplanır. Dernekler Federasyon delegeliğine seçilen temsilcileri için kişi başına aylık beş(5) TL yıllık Altmış (60) TL federasyon üyelik aidatı öderler. Aidat miktarı günün şartlarına uygun olarak yeniden belirlenmesi Genel Kurulun kararı ile olur. Aidatlar, aylık eşit taksitler halinde federasyon merkezine ödenir. Aidat yükümlülüklerini iki yıldan fazla yerine getirmeyen dernekler yazılı olarak uyarılmış olmak kaydıyla yönetim tarafından federasyon üyeliğinden çıkarılırlar.
BORÇLANMA İMKÂNI
Madde:29 – Federasyon amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, federasyon gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve federasyonu ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
İÇ DENETİM
Madde:30 – Federasyonda Genel kurul, Yönetim kurulu veya Denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir
DEFTERLER KAYITLAR GELİR VE GİDERLERDE USUL
Madde:31- Federasyon merkezinde, Dernekler Kanunu’nda gösterilen defter ve kayıtlar Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur. Federasyonun gelirlerinin toplanmasında ve giderlerinin yapılmasında, Dernekler Kanunu ve mali mevzuattaki usullere uyulur.
MADDEE:32 - TUTULACAK DEFTERLER
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1 – Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan yk üyeleri imzalar.
2 – Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3 – Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4 – Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5 – İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6 – Alındı Belgesi Kayıt Defteri (Ek- 10): Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1 – (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6’ıncı alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.
2 – Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır. Bu maddede sayılan ve federasyon tarafından tutulması zorunlu olan defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ VE BOŞLUKLARI
Madde:33 – Tüzük değişikliği genel kurul gündeminde yer almak koşulu ile genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin olumlu oyu ile yapılır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları asıl üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının üçte iki (2/3) çoğunluğu ile olur. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır. Değişiklik, kabulden sonra yürürlüğe girer.
FESİH ve TASFİYE
Madde:34 – Federasyonun feshi, genel kurul kararı ile her zaman mümkündür ve fesih kararı, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte iki (2/3) olumlu oyu ile alınır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları asıl üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararı için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan delegelerin oylarının 2/3 çoğunluğu ile olur. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır. Federasyonun feshi, yönetim kurulu tarafından mahallin en büyük mülki amirliğine yazılı olarak bildirilir. Federasyonun feshi ve tüzel kişiliğin sona ermesi halinde tüm mal varlığı ve hakları federasyonu oluşturan derneklere, devir ve intikal ettirilir. Federasyonun fesih kararı ile birlikte tasfiye işlemleri yapmak, hesapları kapatmak ve fesih anındaki Federasyonun safi mevcudunu tespit etmek için, bir tasfiye heyeti kurulur. Tasfiye Heyeti, üç kişiden oluşur ve Genel Kurulca seçilir. Tasfiye işlemleri üç kişilik tasfiye kurulu tarafından tamamlanır.
KANUN HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI
Madde:35 – Bu tüzükte hüküm bulunmayan hallerde, sırasıyla Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekleri hakkındaki hükümleri uygulanır.
TÜZEL KİŞİLİĞİN KAZANILMASI VE DİĞER İŞLEMLER
Madde:36 – Federasyon, iş bu tüzüğün kuruluş bildirisine ekli olarak en büyük mülki amire teslim edildiği andan itibaren tüzel kişilik kazanır. Tüzük ise, gerekli incelemelerin tamamlandığının ve kanuna aykırılık veya noksanlığın bulunmadığının yazıyla bildirilmesiyle kesinleşir. Derneğe yazılı olarak bildirilen ilan tarihinden itibaren altı (6) ay geçmeden ilk genel kurul toplantısı yapılarak zorunlu organlar oluşturulur.
KURUCU DERNEKLER
Madde:37 – Oğuz Çepni Boyu Dernekleri Eğitim, Araştırma, Dayanışma, Kalkındırma ve Kültür Federasyonu’nu kurucu olan dernekler
1: TRABZON İli Şalpazarı İlçesi Fidanbaşı Köyü Kültür Yard. ve Kalkındırma Dern. KARTAL
2: GÜVENÇ ABDAL Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği SANCAKTEPE
3: ÖZ BALKANGÜCÜ Spor ve Kültür Derneği KARTAL
4: DÜNYA Engelliler Ticaret Kültür Proje Yardımlaşma ve Dayanışma İşbirliği Derneği ANKARA
5: GİRESUN Görele Beyazıt Köyü Yardımlaşma Güzelleştirme ve Kültür Dern. KAĞITHANE
6: ÖZ SAKARYALILAR Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği PENDİK
7: TRABZON ili Beşikdüzü İlçesi İzmiş Yöresi Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği KARTAL
8: BERGAMA ÇEPNİ Alevileri ve Seyid Köse Süleyman Derneği İZMİR
9: GİRESUN ÇEPNİ Kültürü ve Dayanışma Derneği EYÜP
10: İSTANBUL GÖLKÖY lüler Üretim Yatırım ve Kültür Araştırmaları Derneği SANCAKTEPE
11: ESENYURT GİRESUNLULAR Kültür ve Dayanışma Derneği ESENYURT
12: TRABZON Şalpazarı Ağasarlılar Derneği SANCAKTEPE
13: AMASYA Köseler Köyü Kültür Yardımlaşma ve Güzelleştirme derneği ANKARA
14: GİRESUN’Lular Kültür ve Yardımlaşma Derneği KARTAL
15: TRABZON İli Şalpazarı İlçesi Dorukkiriş Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği ÜSKÜDAR
16: Kazım Karabekir ve Mevlana Mahalleleri Gençlik ve Dayanışma Derneği GAZİOSMANPAŞA
17: GÜRGENTEPE Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma Derneği MALTEPE
18: GÜRGENTEPELİLER Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ŞİŞLİ
19: KAVAKBAŞI Eğitim Kültür ve Cemevi Yaptırma ve Yaşatma Derneği BALIKESİR
20: CİMİDE Kültür Etkinlikleri Yaptırma Yaşatma ve Kalkındırma Derneği GÖRELE GİRESUN
21: SAMSUN İlkadım Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği SAKARYA
FEDERASYON KURUCULARI VE GEÇİCİ YÖNETİM KURULU
Madde:38 -
1: HARUN ÖZDEMİR
2: SALİH KANBUT
3: HÜRRİYET CEMAL ÖZKAYNAK
4: SERKAN CİHAN
5: SIRRI OĞUZ
6: FAHRİ DURMUŞ
7: FİKRET POYRAZOĞLU
8: İSMAİL KIRCIOĞLU
9: MUHARREM DALKIÇ
10: AHMET ATAÇ
11: MUHARREM DEMİRER
12: HÜSEYİN KOCA
13: EROL ŞENTÜRK
14: ABDURRAHMAN ADA
15: TUNCAY MANDAL
16: MUHARREM SAĞLAM
17: YAŞAR SAKA
18: CİHAT UYGUN
19: FERDİ KILIÇ
20: ÖZEN OĞUZ
21: METİN DEMİRBAŞ
22: REŞAT KURUCU
23: CENGİZ DEMİRKAYA
24: SONER BAYRAM
25: MEHMET MUHCU
26: AYDIN ÇIRAK
27: KÜRŞAT DEMİRBAŞ
28: SAKİNE TAŞLIÇUKUR DAĞIDIR
29: ADEM DAĞIDIR
30: SITKI ADA
31: İSMAİL ÖZDEMİR
32: SADIK ASLAN
33: HASAN KARGÜN
34: İSMAİL YÜKSEL
FEDERASYONUN
ADRESİ
Madde:39-
………………
İSTANBUL-TÜRKİYE’
dir. 5253
Sayılı Dernekler Kanunu’na göre hazırlanan iş bu tüzük otuz
üç (39) asıl madde den ve on altı (16) sayfadan ibaret olup,
ÇEPNİ Dernekleri Federasyonu Kurucuları olarak tasdik edilmiştir.